Pšenično žitný kváskový chléb.
Večer rozdělat 2 lžíce žitného kvásku + 150g žitné mouky hladké + 150 g vody, zamíchat, přikrýt, jít spát
Ráno zpracovat těsto (dělám v robotovi): rozpumprdlíkováný žitný kvásek + 200g vody + 425 g špaldové hladké mouky (pšeničné) + 2 lžičky soli a 2 lžičky kmínu
Dát kynout na 2 hodiny do tepla
Těsto na 4 x přeložit (mokrou rukou) a dál kynout na 1 hodinu
Znovu 4 x přeložit a dál kynout na 1 hodinu
Vyndat na pomoučený vál a znovu přeložit, těsto utáhnout do kulata a dát do ošatky (švem nahoru) kynout na 1-1,5 hodiny
Troubu pustit na 250 a dát tam plech a nějakou kovovou nádobu
Když je rozehřáto vyklepnout těsto na lopatu/pečící papír a povrch chleba naříznout, aby věděl kde prasknout, když se nafukuje
A šup tam chleba na rozpálený plech do trouby (my máme kámen) a přilít do nádoby decku vody
Po 12 minutách stáhnout na 200 a dopéct cca 40 minut.
Vyndat na mřížku a nechat 2 hodiny vychladnout
