Na jednu dávku sirupu (cca 5l) budeme potřebovat:40 květů bezu (trháme jen plně rozkvetlé, ale neodkvetlé)4 citróny80g kyseliny citrónové3 kg cukru Postup:Svaříme 3 litry vody, přidáme 80g kyseliny citronové a necháme rozpustit. Vodu necháme schladnout (může být teplá-vlažná, ale ne vařící). Do vody přidáme 40 květů bezu a 4 oloupané citróny nakrájené na plátky. Necháme […]
Výborné pohoštění na oslavy, párty a podobně. Na 2 plechy bagetek budeme potřebovat: Pečivo – mohou být větší rohlíky, bagety, apod. V tomto případě jsem použil 6 x celozrnnou bagetku z Lidlu750g tvrdého sýra – gouda, eidam, ….150g anglické slaniny2 kelímky zakysané smetany4-6 stroužků česneku dle chutibazalka Pečivo nakrájíme na kolečka. Polovinu sýra nastrouháme najemno, […]
Na sušení jerky je dobré koupit pěkný kousek libového masa. Kupuji hovězí zadní, nebo v tomto případě falešnou svíčkovou. Máme ale odzkoušené i vepřovou panenku a krůtí prso. Maso si očistíme od blan a tuku a nakrájíme na špalíky podél vláken tak aby průřez odpovídal velikosti jerky. Tyto špalíky si dáme do mrazáku cca na […]
Na roastbeef je dobré koupit pěkný kus nízkého roštěnce. Ideální je stařené maso. Ale je možné i použít třeba hovězí váleček. Maso si před úpravou pěkně očistíme a necháme ho chvíli ohřát na pokojovou teplotu. Potom si maso nasolíme, opepříme a na troše oleje si ho na pánvi krátce opečeme ze všech stran. Získá tak […]
Večer rozdělat 2 lžíce žitného kvásku + 150g žitné mouky hladké + 150 g vody, zamíchat, přikrýt, jít spát Ráno zpracovat těsto (dělám v robotovi): rozpumprdlíkováný žitný kvásek + 200g vody + 425 g špaldové hladké mouky (pšeničné) + 2 lžičky soli a 2 lžičky kmínu Dát kynout na 2 hodiny do tepla Těsto na […]