Na sušení jerky je dobré koupit pěkný kousek libového masa. Kupuji hovězí zadní, nebo v tomto případě falešnou svíčkovou. Máme ale odzkoušené i vepřovou panenku a krůtí prso.

Maso si očistíme od blan a tuku a nakrájíme na špalíky podél vláken tak aby průřez odpovídal velikosti jerky. Tyto špalíky si dáme do mrazáku cca na 1,5 hodiny. Maso trochu ztuhne a lépe se pak krájí na tenké plátky. Krájím cca na 3 mm.

Nakrájené maso naložíme dle chuti. My máme po dlouhém testování vyzkoušenou tuto kombinaci na 1kg masa: 1 x panák jablečného octa, 2 x panák teriyaki omáčky, 1 x panák sojové omáčky, 1 x lžička soli, pepř dle chuti. Vše důkladně zamícháme a necháme přes noc marinovat.

Druhý den naskládáme maso na rošty a sušíme v sušičce, případně v horkovzdušné troubě. Nejdříve 1,5 hodiny na 70 stupňů a potom cca 4 hodiny na 55 stupňů. Je potřeba ke konci zkontrolovat a přápadně nějaký čas přidat.

A zde již výsledek. Maso je výborné třeba na cesty, k vínu/pivu, nebo jen tak na chuť. Je to taky super dárek. Stačí pěkně zabalit. Pro delší trvanlivost je dobré maso po jednotlivých porcích zavakuuovat.

Inspiraci jsem čerpal z internetu. Primárně z Youtube kanálu Jenda v kuchyni, kde je i sposta dalších tipů.