Bezový sirup
Na jednu dávku sirupu (cca 5l) budeme potřebovat:
40 květů bezu (trháme jen plně rozkvetlé, ale neodkvetlé)
4 citróny
80g kyseliny citrónové
3 kg cukru
Postup:
Svaříme 3 litry vody, přidáme 80g kyseliny citronové a necháme rozpustit. Vodu necháme schladnout (může být teplá-vlažná, ale ne vařící). Do vody přidáme 40 květů bezu a 4 oloupané citróny nakrájené na plátky. Necháme odležet alespoň 24 hodin. Směs zcedíme. Ideálně je použít platýnko a šťávu z bezu a citrónu vymačkat, abychom o nic nepřišli. Následně přidáme na litr tekutiny 1 kg cukru a zahřátím rozpustíme. Teplotu následně vytáhneme na 85 stupňů kvůli sterilizaci. Jinak hrozí plíseň v sirupu.
Mezitím si vysterilizujeme sklenice/lahve. Nechávám je v troubě na 80 stupňů cca 45 minut.
Sirup plníme do sklenic/lahví. A hned zavíráme. Můžeme je ještě nechat pro jistotu v troubě na cca 30 minut.
Na přiložených fotkách je výroba 3 dávek sirupu. Z 9 litrů vody na začátku vychází cca 8,5 litru macerátu. Do toho rozpouštím 8,5 kg cukru a vychází z toho 14 litrů výsledného sirupu.
V sirupu se časem vytváří sraženiny viz poslední foto. Jde o vysrážený pyl a další látky z květů. Není to nic závadného, stačí sirup protřepat.








